#NuortenNurmes/kuntaliitos/

Nurmeksen kaupunki ja Valtimon kunta yhdistyvät vuoden 2020 alussa. Kunnat yhdistyvät Nurmeksen kaupungiksi.

Lisää kuntaliitoksesta voit lukea täältä

#NuortenNurmes/Kuntaliitos/nuoret

Nurmes-Valtimo kuntaliitos 1.1.2020 – mikä muuttuu vai muuttuuko mikään?

Valtimon kunta liittyy ensi vuoden alussa Nurmeksen kaupunkiin. Valtimo erosi Nurmeksesta itsenäiseksi kunnaksi reilut sata vuotta sitten v. 1910, joten yhdessä olo ei ole uusi juttu.

Miksi kuntaliitos?

Kunnilla ympäri Suomen on nyt ja tulevaisuudessa taloudellisesti tiukkaa, miten saada rahat riittämään kaikkiin kunnan tuottamiin palveluihin. Yhteistyötä on tehty tähänkin saakka, mutta kuntaliitoksen myötä, yhdistämällä voimavarat, kunnat pystyvät paremmin vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Kuntalaisille halutaan turvata hyvät peruspalvelut ja viihtyisä kotikaupunki. Oletko muuten miettinyt, mitä kaikkia kunnan palveluja itse käytät?

Mikä muuttuu?

Suurelle osalle kuntalaisista, varsinkaan nykyisen Nurmeksen alueella, ei kuntaliitos aiheuta muutosta arkipäivään. Valtimolaisten on sen sijaan sopeuduttava ajatukseen, että kotikunta onkin Nurmes, ja he ovat nurmeslaisia. Vaikka eihän se valtimolaisuus varmasti heti mihinkään mielestä häviä, eikä tarvitsekaan.

Valtimolaiset saavat Nurmeksessa käytössä olleet kuntalaisedut, mm. juniorikortin. Valtimolta saamme uusia tiloja, Valtimo-talo, Kuntalaisten talo nuorisotiloineen, liikuntakentän ym. käyttöömme.
 

Nurmes v. 2020

 • Meitä on sitten enemmän, Nurmeksen asukasluku ensi vuonna on n.  9600.
 • Kotikuntamme on suurempi, pinta-alaltaan Nurmes on Suomen 25. suurin.
 • Meillä on kolme taajamaa: Keskusta (Vanha Kauppala), Porokylä ja Valtimo
 • Meillä on kolme peruskoulua: Kirkkokadun koulu, Porokylän koulu ja Valtimon koulu
 • Meillä on yksi lukio: Nurmeksen lukio
 • Meillä toimii kaksi Riverin koulutusyksikkö: Nurmeksen ja Valtimon yksiköt
 • Meillä on kaksi kirjaston toimipistettä: Nurmes-talo ja Kuntalaisten talo (remonttien jälkeen)
  Nuorisopalveluja tuottaa edelleenkin Hyvärilän Nuoriso- ja matkailukeskus
 • Nurmeksen ja Valtimon nuorisovaltuustot toimivat vielä erillään jonkin aikaa, mutta yhteistyötä on varmasti hyvä tehdä.
 • Vuonna 2020 uuden, yhteisen Nurmeksen kehittäminen jatkuu edelleen.

Kaupungin nettisivuilta www.nurmes.fi löydät lisätietoa. Ja meiltä voit aina kysyä, sähköpostiin kirjaamo@nurmes.fi lähetetyt tiedustelut, ideat ja aloitteet lähetetään eteenpäin henkilölle, joka asiasta tietää.
 

Niistä kunnan palveluista…

Kunnan palveluja ovat mm. varhaiskasvatus (päiväkodit, perhepäivähoito), perusopetus ja lukio, kansalaisopisto, kirjasto, museo, kulttuuritapahtumat, liikuntapaikat, katujen rakentaminen ja ylläpito, satama ja venepaikat, kunnallistekniikka ja asuintonttien järjestäminen, vain suurimpia mainitakseni. Eli aika tuttuja, eikö.


Ja kuka päättää?

Ylintä päätösvaltaa käyttää kaupunginvaltuusto, joka valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan.

Seuraavat kuntavaalit pidetään keväällä 2021. Haluaisitko olla mukana vaikuttamassa ja päättämässä tulevaisuuden Nurmeksesta?

 

Kirjoittaja Anne Korhonen, muutosjohtaja