NuortenNurmes/navigaattori/talous/linkkilista

Hyödyllisiä linkkejä talouteen ja asumiseen liittyen

Huom. Otsikkoa painamalla pääset kyseisen tahon sivuille. :)

Kela

Tutustu tukimahdollisuuksiisi Kelan nettisivuilla.

Asumisen ABC

Asumisen ABC vastaa kysymyksiisi, kun olet muuttamassa omaan asuntoon.

Velkalinja ja kysy rahasta chat

Soita maksuttomalle Velkalinjalle tai ota yhteyttä Kysy rahasta -chatiin

Nurmes.fi-sivuto vuokra-asunnot

Asuntoja välittäviä tahoja Nurmeksessa.


 


 

 

NuortenNurmes/navigaattori/asuminen ja raha / tietoartikkelit


  Raha ja sen säästäminen

 

Opiskelijana välillä voi huomata rahojen olevan hyvin lopussa ja alkaa miettimään miten tästä selviäisi eteenpäin. Monet juhlat ja kahvilakäynnit alkavat kartuttamaan tiliä, opiskelu vie aikaa ja stressi kasvaa entistä korkeammalle. Tässä kuitenkin muutama vinkki jotka voivat auttaa sinua arjen haasteissa.

1. Yksi tärkeimmistä asioista on budjetointi. Laske tietyn ajanjakson, esimerkiksi kuukauden tulot ja  menot yhteen, jotta näet kuinka paljon sinulla on varaa käyttää rahaa muuhun, tai mistä voisi hieman säästää rahaa.

2. Myös vaatteissa voi säästää. Yleensä matkustaessa eri kaupungeissa on kiva saada jotain uutta ja hienoa ja kotiin tultaessa entiset jäävät kaapin pohjalle lojumaan, josta ne ajan kanssa heitetään roskikseen. Entä jos tällä kertaa ne voisi viedä kirpputorille tai myydä netissä pientä summaa vastaan, kunhan vain vaatteet ovat hyväkuntoisia ja puhtaita.

3. Muista vertailla hintoja! Joissakin tuotteissa eri merkillä varustettu tuote voi ollakkin paljon halvempaa, mutta silti yhtä hyvä. Myös kaupoissa hinnat vaihtelee, joten ehkä se lähin kauppa ei olekkaan paras vaihtoehto. Kannattaa myös seurata alennusmyyntejä.

4. Myös ruuanlaitossa voi säästää paljon. Tee suuria määriä kerralla ja älä mene kauppaan nälkäisenä, koska se saattaa johdatella sinut kalliimpaan pikaruokaan, joka ei lopulta täytäkkään niin paljoa.

5. Mene töihin. Monet paikat ottavat esimerkiksi viikonlopputöihin, jos käy kysymässä. Muista kuitenkin että opiskelu on sinun päätehtävä, eikä töiden ei pitäisi häiritä sitä.

11.9.2019