#NuortenNurmes/infonurkkaus/kiusaaminen/piirustus

#NuortenNurmes/infonurkkaus/kiusaaminen/kolumnit

Viheliäinen tunne - kateus


Olin lähellä talvilomaa. Takana oli raskas syksy opintojen ja muun opiskelijatoiminnan takia. Olin todella nähnyt vaivaa opintomenestykseeni ja miltei menettänyt mielenterveyteni paineiden ja kiireen keskellä. 

En kuitenkaan puhunut paineista tai kokemastani stressistä. Kaverini kuitenkin kertoivat kuinka he saivat hyviä arvosanoja suhteellisen helposti ja pärjäsivät muutenkin elämässä näennäisesti todella hyvin. 

Tunsin kateutta. Miksi minä joudun näkemään näin paljon vaivaa hyvien arvosanojen saavuttamiseksi? Miksi en osaa kirjoittaa hyvää esseetä kerralla? Miksi minun maailmani romuntuu ympärilläni kun muilla homma pysyy läjässä? 

Tutustuin kateuden käsitteeseen ja siihen kuinka negatiivisesta tunteesta on kyse, kateus on älyttömän raskas tunne kannettavaksi. Nyyti ry:n sivulla kirjoitetaan kateudesta: ”samalla oman elämän puutteet korostuvat ja maailma näyttäytyy paikkana, jossa muiden onnistuminen on pois itseltä” . Totta! Omassa tilanteessani minun oma maailmani näytti kaikinpuolin puutteelliselta ja koin valtavia epäoikeudenmukaisuuden tuntemuksia. 

Kateus on jaettu kahteen erilaiseen esiintymismuotoon. Minun kokemukseni alkaa mennä selvästi jo ”varsinaisen kateuden” kategoriaan, johon Nyyti ry:n mukaan voi liittyä vihamielisyyttä, alemmuuden tunnetta ja katkeruutta. En kuitenkaan tuntenut vihaa sinänsä kavereitani kohtaan, vaan viha kohdistui itseeni. Tämä viha vaikutti tietenkin itsetuntooni ja sitä kautta alemmuuden tunteeseen. 

Kateudesta voidaan puhua myös ”hyväntahtoisena kateutena”, joka toimii kuin puskurina motivoiden itseä suoriutumaan paremmin tai oppimaan uutta. 

Halusin kirjoittaa kateudesta, sillä joskus myös kiusaamisen taustalla voi olla kateus. Kateus on todella moniulotteinen käsite, jonka vaikutukset voivat yltää hyvinkin pitkälle. Etenkin nuorena kateuden tunne voi olla hyvinkin salakavala, eikä tätä tunnetta ole itselle helppo myöntää. 

 

Uskotko sinä että kiusaaminen ja kateus voisivat liittyä toisiinsa?

Onko sinulla kokemuksia kateudesta?

Lähteitä/lukuvinkkejä:

https://www.nyyti.fi/blogi/kateus-opiskeluyhteisossa-voiko-kateuden-kaantaa-voimavaraksi/
https://mieli.fi/fi/mielenterveys/itsetuntemus/tunteet/kateus
https://yle.fi/uutiset/3-9320003

#NuortenNurmes/infonurkkaus/kiusaaminen/kirjeitä

#NuortenNurmes/infonurkkaus/kiusaaminen/video