NuortenNurmes/infonurkkaus/opiskelu/alkuteksti

Minne peruskoulun jälkeen?

 

Ylä-astelaisten on hyvä alkaa miettimään ajoissa minne haluaa jatko-opiskelemaan. Peruskoulusta lähdetään yleensä ammattikouluun tai lukioon. Yhteishaku 2.asteen opintoihin on jo 9.lk keväällä ja silloin täytyy tietää minne hakee. Voit myös kerrata peruskoulun asioita ja nostaa keskiarvoa 10.luokalla.

 Oppivelvollisuuden laajenemisen myötä kaikkien täytyy jatkaa opiskelua 2. asteen koulutukseen peruskoulun jälkeen. Tämä laajennus myös tarkoittaa, että toisen asteen opinnoista tulee maksuttomia. Eli enää heikko rahatilanne ei estä jatko-opintoja kuten kalliiden kirjojen hankkimisessa syntyneitä ongelmia. Mahdollisuuksia minne hakea opiskelemaan on paljon. Voit hakea kymppiluokalle, ammattikouluun, lukioon, oppisopimuksella opiskelemaan, ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (Valma) tai lukioon valmistavaan koulutukseen (Luva). 

 

Ammattikoulu on sinulle hyvä jos tiedät minkä alan töitä haluat tehdä ja haluat heti työelämään. Ammattikouluissa on paljon eri vaihtoehtoja moniin eri ammatteihin. Nurmeksessa ammatikoulutuksesta vastaa Riveria, Pohjois-Karjalan ammattiopisto. Voit tutustua linkin kautta lisää https://www.riveria.fi/riveria/yhteystiedot/nurmes/ . Ammattikoulusta valmistuneet saavat ammatillisen tutkinnon ja voivat jatko-opiskelle lisää ammattikorkeakouluissa.

 

Lukio on vaihtoehto jos haluaa opiskella lisää ja hakea yliopistoon tai ammattikorkea kouluun. Monet nuoret joilla ei ole vielä mitään ideaa tai kiinnostusta tiettyä alaa kohtaan, menevät lukioon. Siellä he saavat "miettimisaikaa" 3 vuotta ennen kuin valmistuvat ylioppilaaksi. Yleensä lukiossa herää kiinnostus tiettyihin oppiaineisiin. Lukiossa pystyt itse valitsemaan lisää kursseja ja syventää tietojasi niissä aineissa, jotka sinua kiinnostaa. Lukiosta valmistutaan siis ylioppilaaksi. Lukiosta et saa mitään ammattia vaan sen jälkeen lähdetään opiskelemaan ammattikorkeakouluihin tai yliopistoihin.

 

Sinulle joka haluaa käydä ammattikoulun ja myös lukion, vaihtoehto on kaksoistutkinto. Siinä opiskelet ammattia ammattikoulussa ja käyt lukiossa kursseja vain niiltä aineilta, jotka haluat kirjoittaa. Valmistut ylioppilaaksi ja saat ammatillisen tutkinnon samaan aikaan. Näin sinulla on ammatti ja mahdollisuus myös korkeakouluihin.