NuortenNurmes/infonurkkaus/seksi-ja-seksuaalisuus/saate

Voidaan sanoa, että seksuaalisuus on sitä, mitä olemme ja seksi sitä, mitä teemme.

Seksuaalisuus on keskeinen osa ihmisyyttä koko elinkaaren ajan, kaikissa elämän vaiheissa. Se muuttuu ja kehittyy läpi elämän. Seksuaalisuus ei ole ihmisen oma valinta, vaan ihmiselämään kuuluva inhimillinen, terveyteen ja mielen hyvinvointiin vaikuttava ulottuvuus. Seksuaalisuuteen sisältyy muun muassa sukupuoli, sukupuoli-identiteetti ja sukupuoliroolit, seksuaalinen suuntautuminen, mielihyvä, suhteet, seksuaalinen kehitys ja lisääntyminen. 

Seksi voi olla esimerkiksi ajatuksia, tunteita ja toimintaa, joka tuottaa seksuaalista mielihyvää, nautintoa ja kiihottumista.

Kaikilla maailman nuorilla on seksuaalioikeudet. Ne liittyvät ihmisoikeuksiin. Seksuaalioikeudet tarkoittavat jokaisen yksilön oikeuksia päättää tietoisesti ja vastuullisesti omaan seksuaalisuuteensa liittyvistä asioista.

Nuortennurmes/seksi-seksuaalisuus/aiheet

Maksuton hormonaalinen raskaudenehkäisy on tarkoitettu nurmeslaisille 2001 ja sen jälkeen syntyneille nuorille. Maksuttomana tarjotaan ensimmäinen pitkäkestoinen ehkäisy (kierukka/kapseli) tai 12kk hormonaalinen ehkäisy, mikäli ehkäisypilleri tai rinnakkaistuote kuuluu valmistevalikoimaan. Maksutonta ehkäisyä voi saada ehkäisyneuvolasta sekä joistakin kouluista ja oppilaitoksista. Ajanvaraus tapahtuu verkkoajanvarauksessa.

Ehkäisyneuvola - siunsote.fi

Ehkäisy on tärkeä osa seksiä. Ehkäisy vapauttaa nauttimaan seksistä ilman huolta seksitaudeista tai raskaudesta. 

Seksitauti voi tarttua kaikessa seksissä, jossa henkilöiden eritteet ja limakalvot ovat kosketuksissa toisiinsa. Kondomi ja suuseksisuoja ehkäisevät seksitaudeilta.

On aina syytä käyttää ehkäisyä, mikäli raskaus ei ole toivottavaa. Kondomi on usein ensimmäinen ehkäisymenetelmä, jota nuoret käyttävät, koska se suojaa seksitaudeilta ja raskaudelta. Raskauden ehkäisyyn on kondomin lisäksi olemassa useita luotettavia menetelmiä, kuten e-pillerit, minipillerit, kierukat ja kapselit.

Seksuaalisuus koostuu monista asioista. Jotta seksielämän voi aloittaa turvallisesti ja siitä voi nauttia, olisi sekä henkisen että fyysisen puolen oltava kunnossa.

Henkisen puolen seksuaaliterveyteen kuuluvat oma vapaa tahto päättää siitä, milloin seksiä harrastaa ja kenen kanssa, turvallinen olo kumppanin kanssa sekä positiivinen ja kunnioittava asenne toista kohtaan.

Hyvässä suhteessa näistä asioista voi puhua avoimesti. Ne voivat aluksi tuntua vaikeilta, mutta ovat osa jokaisen ihmisen elämää. Et ole kysymystesi äärellä yksin: kaikki miettivät samoja asioita jossakin vaiheessa.

Seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä on tasa-arvolaissa tarkoitettua syrjintää. Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.

Suostumus on näissä asioissa tärkein. Täytyy ymmärtää elekieltä ja sanaa ei. Jos huomaat toisessa epämukavuutta tai vaivaantumista, kannattaa aina varmistaa kysymällä käykö tekemäsi asiat toisellekkin.

NuortenNurmes/seksi-ja-seksuaalisuus/hyödyllisiä-linkkejä

#NuortenNurmes/infonurkkaus/seksi-ja-seksuaalisuus/linkkilista

Blogs

Raskaus

Raskauden oire voi olla pahoinvointi ja väsymys. Vaihtoehtoja on lapsen pitämin, abortti tai adoptio. Kannattaa puhua vanhemmalle tai vaikka lääkärille, jollekkin luotettavalle ihmiselle.

Tiedän siitä olenko valmis ensimmäiseen kertaan, kun se tuntuu valmiilta tapaukselta

Kondomi

1. Kondomi on luotettava ehkäisy ja se on helpoin ja yksinkertaisin tapa ehkäistä "epätoivottuja yllätyksiä"(lapsia) tai muuten vain ehkäistä sukupuoli tauteja tai muuta. 2. Kondomia käytetään asettamalla se miespuolisen henkilön sukupuolielimen ympärille niin että se peittää sen pinnan niin ettei se koske paljaana mihinkään. 3. Kondomeja saa kaupasta ja terveysasemilta ja myöskin...

Nettirakkaus

Nettirakkaus on kauko-suhteita, huijausta ja kalastelua. Netti rakastumisessa on hyvä huomioda ettei voi hyvin varmistaa onko näytön toisella puolella oleva henkilö oikeasti se kuka kuvissa näkyy. Netin kautta seurustelukumppanin hankinta on vaikeaa, mutta ei mahdotonta siinä on hyviä ja huonoja puolia, olisi hyvä olla jonkinlainen tietämys hänestä. 27.11.20

Tiedät olevasi valmis, kun panettaa enemmän kuin pelottaa. Harrasta seksiä sellaisen ihmisen kanssa joka on turvallinen ja johon luotat. Huomioi toisen toiveet, äläkä pakota mihinkään. Puhu avoimesti toiveistasi. Valmistaudu ostamalla kondomeja, jotka on sopivan kokoisia. Kummankin täytyy huolehtia ehkäisystä.

Seksuaalioikeudet

Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan seksuaalisuuteen, koskemattomuuteen, tietoon seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveyspalveluihin. Kaikilla on oikeus tulla kuulluksi ja vaikuttaa nuoriin kohdistuviin seksuaaliasioihin sukupuolesta, ihonväristä ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Lähde: www.hyvakysymys.fi

Seksi ja seksuaalisuus

Meijän mielestä kaikki saapi olla semmosia mitä on, eikä siitä sais ketään tuomita tai kiusata. Kaikkien pitäis myös hyväksyä toiset niin kuin ne on ja kannustaa ja tukea heitä!

Ero...

Jos tulee ero, niin sille ei aina mahda mitään. Maailmaa ei saa kaataa siihen vaan siinä voi oppia jotain itsestään ja maailmasta. Ja siinä saattaa myös tajuta että jos ei kuulukaan siihe seksuaalisuuteen kuin luuli kuuluvansa.

Ihana ihastus!

Ihana ihastus! Ihastua voi milloin vain katsomatta ikää, aikaa tai sukupuolta.Se on yksi parhaimmista tunteista.

— 10 Items per Page
Showing 9 results.